Baş yaprak

Vikipediya saydından
Gagauzça laf edän insannar bizä katılın
açık enţiklopediya/Gagauz Vikipediyası
Vikipediya hoş geldiniz!

11 Baba Marta 2024, Pazertesi

Şindi Gagauzça vikipediya yazı: 2.808
 

Günün Yazısı
Zebra

ZebraAfrika'da yaban beygiriydir. Afrikanın uçsuz-kenarsız kırlarında kaç-kaçınerlar zebraların büük sürüleri. Zebra ev beygirlerinä benzeyän bir hayvandır, ama onun derisini birkimsey sansın maasuz boyamış kara hem açık biyaz boyalarlan, angıları, kayış gibi, sarerlar onun herersini: sırtını, şkembesini, ensesini, bacaklarını, kafasını, kuyruunu.

Bölä gözäl, kayışçıklar başka hayvannarda yok hiç birisindädä! Zebra bir gözäl, kaavi hem kırnak hayvandır! O kirli hiç gezmeer. Çok kerä var nicägörmää, netürlü zebralar biri-birini pakleerlar, uunara karkalarınnan, omuzlarınnan, elelerinnän. Böläydir onnarın yıkanması! Bu türlü yıkanmak taa sık oler zebraların aylesindä. (devamı...)

Bilirsini


Seçkin yazı

Gagauz Yerin bayraaRespublika Moldova, Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauziyanın bayraa. Maavi, biyaz hem kırmızı renkleri var. Bayraktaki 3 yıldız Gagauziyanın üç dolayı - Komrat, Çadır hem Valkaneşin nışanı.. (devamı…)

Günün görünüşü
Gazaltı kaynağı
Gazaltı kaynağı


Üreten:William M. Plate Jr.
Seçkin yer
Hederlez — gagauz milli yortusu.

Gagauz halk kalendarı iki perioda ayırılêr: yaz hem kış. Yaz başlamasının halk yortusu “Hederlez” may ayın 6-na geler, Ay Georgiy günündän başlêêr. Kış sa “Kasım” yortusunnan kutlanêr, 8 Kasım Ay Dmitriy gününnän başlêêr. Bu iki yortu da Moldova tarafından 23 dekabri 1994-cü yılda verilän Gagauziyanın özel statusu kanonunda ofiţial yortular olarak kabledildi.

Milli yortu Hederlez (Ay Georgiy) yılın en önemli yortularından sayılêr hem üç gün sürer. Bu yortuylan bilä hayvancılıın, otların eşermesi hem sürülerin meralara götürülmesi işlärlän yaz da başlamış olêr. Bu gündä küülerdä çobannarlan para hem başka annaşmaları yapılêr. Yortunun önemli işlerindän biri dä bir kuzunun, kurban edileräk, bulgurlan yada pirinçlän doldurulaması hem fırında pişirilmesi. “Kurban” da Hederlezdä, Georgiy adına bir aylenin kişisinä duuma günündä, saalık için, askerdän dönmesini dileräk, ya da gözäl bir düün yapması için kesiler... (devamı…)