Çocuk hırsızlıı üürener

Vikipediya saydından

Çocuk hırsızlıı üürener

V.MOŞKOVun: Наречие Бессарабских гагаузов (1904 yıl) kiyadından Varmış bir vakıtta bir dul karı da o karının varmış bir çocuu. Da o çocuk deer anasına: “Yap bana bir pita da bän gidecäm bu dünnäda, ne zanaat var, üürenmää”.

Anası yapayor pitayı da çocuk gider, üürener hepsini, ne zanaat var bu dünnedä, salt unutmuş üürenmää hırsızlıı. Şindi gider üürenmää hırsızlıı da gidärkan görer bir adam gelirmiş atlı. Da çocuk deer kendi-kendinä:

Her üürenmiş, olaydım hırsızlıı, te şindi çalardım bu adamdan bu beegiri”. Şindi adam etişer çocuu da sorayor: “Neyanı gidersin bä çocuk?” Çocuk ta deer o adama: “Giderim hırsızlıı üürenmää”. Şindi adam deer çocaa: “Git ta çal te o çobanın rubalarnı her çalarsan, ozaman üürenecän hırsızlıı”.

Şindi çocuk gider çobanın yanına, seläm verer çobana, sora tutuşturayor lülesini da sora o çocuk koyêr çobanın saa yanına bir auç biyazlık, bir auç ta koyêr sol yanına da çekeder gütmää koyunnara dooru hem güdärmiş hem biyazlık ekärmiş yola.

Da etişer koyunnara, da paysınayor atmaa seçi koyunnarı batak içinä. Şindi çoban kalkayor gütmää koyunnara, baksa yola, yol döşeli biyazlıklan. Şindi çoban çıkarayor rubalarnı da gider çıkarmaa koyunnarı. Da o çocuk gelip ta alayor çobanın rubalarnı da götürer o adama.

Şindi adam verer o çocaa bir anahtar da deer: “Gidäsin falan boyarın yapısına da o yapı içindä o boyarın haznesi durayor. Açasın bu anahtarlan kapuyu da alasın haznesindän bir kalpak altın”. Gider o çocuk, da açayor boyarın yapısının kapusunu, da alayor haznesindän bir kalpak altın.

Şindi boyar saabası baksa, haznedän alınmış altın. Şindi o boyar yazayor kihada: kim çaldı sa onun haznesindän altın, sadä sölesin, verecek kızını. Çıkayor o çocuk da deer boyara: “Bän çaldım haznendän altın”. Şindi boyar, yok nereyä bursun, verer kızını o çocaa.